عضویت    ورود
ورود به سایت
» » معرفی شهرستان مینودشت


معرفی شهرستان مینودشت

معرفی شهرستان مینودشت

شهرستان مینودشت با مساحتی در حدود 700 کیلومترمربع در ناحیه شرقی استان گلستان و در دنباله دامنه کوههای البرز شرقی واقع شده است. و با گرگان مرکز استان گلستان 116 کیلومتر فاصله دارد. این شهرستان از جنوب به استان سمنان و از شرق به شهرستان گالیکش ، از غرب به شهرستان آزادشهر و از شمال به شهرستان گنبد کاووس محدود است. ارتفاع این شهرستان از سطح دریا حدود 901 متر می باشد. ناهمواری های این شهرستان از دو قسمت کوهستانی و جلگه ای تشکیل شده است. قسمت کوهستانی آن دنباله کوههای البرز شرقی است. نقاط کوهستانی شهرستان مینودشت از سوی شرق از طریق ارتفاعات پارک ملی گلستان به ارتفاعات بجنورد متصل می گردد.

پشینه تاریخی:

شهرستان مینودشت در سال 1369 از شهرستان گنبد کاووس جدا و بصورت یک شهرستان مستقل در آمده است . و شامل شهر مینودشت و دو بخش مرکزی و کوهسارات و سه دهستان ( چهل چای ، قلعه قافه ، کوهسارات ،) و....روستا است.

شهر مینودشت:

شهر مینودشت مرکز شهرستان مینودشت می باشد که یکی از کهن ترین شهرهای استان گلستان است. قدیمی ترین نامی که به شهر مینودشت نسبت داده شده «کبود جامه» است حمدالله مستوفی درضمن ذکرولایت مازندران درباره کبود جامه گوید« ولایتی است و اکنون چون جرجان خراب است ، مجموع ولایت داخل کبود جامه است. حاصلش ابریشم و انگوروغله بسیار می باشدو ولایتی عریض است» عوفی در لباب الاباب می نویسد«کبود جامه قومی بودند که میان استر آباد و خوارزم زندگی میکردند. و شهری بنام «شهرک نو » یا «شهر نو» داشتند ،که خرابه های آن هنوز در سرزمین گوگلان دیده میشود .»  علامه قزوینی در حواشی خود بر لباب می آورد ،که کبود جامه نام حشمی است که میان استر آباد و خوارزم می نشسته اند و شهری داشتتند موسوم به «شهر نو » 

مردم کبود جامه پس از استیلای مغولان بر خوارزم به این منطقه آمده و مستقر می شوند . پس از انحطاط دولت و تمدن جرجان که توسط حملات مغول صورت گرفت ، منطقه جرجان زیر سیطره حکومت کبود جامه ها قرار گرفت.

بعد از کلمه کبود جامه نام « حاجیلر » به این منطقه اطلاق شد،که بنا برموثق حاجیلرها ، طایفه ای از گرایلوها می باشند، که آنها هم بخشی از کبود جامه ها بوده اند. درحقیقت،گرایلوها و حاجیلرها گروهی ازایلات مهاجرآذربایجان بودند، که در زمان صفویه ، همزمان با مهاجرت گروهی ازمردم استان فارس به این سامان کوچ رانده شده اندچنانکه از تصانیف کتاب رابینو(سفرنامه مازندران واستراباد)برمی آیدکه حاجی لر نام ایل وحشمی نیز می باشد که در این ناحیه سکنی گزیده بودند.

استفاده از نام «سنگر» بعد ازحاجیلربوده است. سنگر، محله محدودی دربخش پسرک (از محلات شهرمینودشت) می باشد. علت نامگذاری آن این بوده که در یک مقطع زمانی خاص بین مردم حاجیلر و مهدی شاه(یکی ازخوانین فندرسک)جنگی صورت گرفت، که مردم حاجیلر به دفاع از حریم شهر پرداختند،که کلمه سنگر پسرک نیز به نوعی به این شهراطلاق شد.

این منطقه از سا ل 1316(سال 1318به روایت دکتر ستوده)بعد از استحکام حاکمیت رضاشاه به جهت طبیعت بکر و چشم اندازهای بسیار زیبا که داشته است، دشت سبز، دشت بهشت، دشت مینو و نهایتاً مینودشت نامگذاری می شود.

وضعیت جغرافیایی و آب و هوایی

شهرستان مینودشت با 700 کیلومتر مربع %2/4 ازخاک استان گلستان را به خود اختصاص داده و بین 55 درجه و 13 دقیقه و 30 ثانیه تا 56 درجه و یک دقیقه طول شرقی و 37 درجه و 29 دقیقه عرض شمالی از نصف النهار گرینویچ در قسمت شرق استان واقع شده  و با مرکز استان (گرگان ) 110 کیلومتر فاصله داشته  و بلندی آن از سطح دريا 180 متر است.

آب و هوای مينودشت معتدل و مرطوب بوده و بيشترين و كم‌ترين درجه گرما، به ترتيب 45 درجه بالای صفر و 2 درجه زير صفر گزارش شده است. همچنين ميزان بارندگی سالانه به طور متوسط حدود 450 ميلی متر است.

شهرستان مينودشت طبق آمار سال 1395 دارای 75483 نفر جمعيت بود و شامل 19025 خانوار (7006 خانوار شهری و 12019 خانوار روستایی ) میباشد که حدود%71 از این جمعیت سن بین 64- 15 سال یعنی جمعیت فعال را تشکیل میدهند.
 مردم مينودشت آريايی نژادند و به زبان فارسی و تركی سخن می گويند. مسيرهاي ارتباطي و دسترسي به اين منطقه را راه مينودشت - گنبد كاووس به درازای15 كيلومتر، راه مينودشت - آزادشهر به درازای 25 كيلومتر و مسير مينودشت –  به گالیکش به درازای 10 كيلومتر تشكيل مي‌دهند.  

از لحاظ اقلیمی از دو قسمت کوهستانی و جلگه ای تشکیل شده آب و هوای آن در ارتفاعات معتدل و کوهستانی و در نواحی کم ارتفاع و جلگه ای به آب و هوای معتدل نیمه گرمسیری تبدیل می شود.

بادهای گرم پاییزی، زمستانهای سرد، تابستانهای گرم ومرطوب و هوای دلچسب و مطبوع بهار از ویژگیهای منحصر
به فرد شهرستان مینودشت است. مینودشت بدلیل شرایط جغرافیایی منابع آبی متنوعی دارد که  ( دارای 4 رودخانه  و20 چشمه ) رودخانه های نرمآب و چهل چای در بخش مرکزی و چشمه های گرو در دوزین ، ارویس در ده چناشک،
آق چشمه در تفرجگاه چهل چای و مینو در مبارک آباد از معروفترین آنها بشمار می روند. ضمن اینکه سد نرمآب نیز بروی رودخانه نرمآب در دهنه روستاهای جنگلده در حال احداث است و رودخانه های چهل چای و خرمالو از آزادشهر نیز به این سد از طریق تونل هدایت میشوند.


بازدید کننده گرامی ، بنظر می رسد شما عضو سایت نیستید .
پیشنهاد می کنیم در سایت ثبت نام کنید و یا وارد سایت شوید .
  • نویسنده : admin
  • بازدید : 36824
  • نظرات : 0
  • کد خبر : 2

نظرات این مطلب :

آرشیو

<    «  اسفند 1402  »    >
شیدسچپج
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829 

پیوندها

آمار

آمار بازدید
بازدید امروز: 172
بازدید دیروز: 95
بازدید ماه:17571
بازدید سال:102166
بازدید کل:1175965